Либералите настояват за европейската перспектива на Украйна
февруари 28, 2022
Илхан Кючюк: България трябва да бъде много по-активна в международния диалог, за да може през дипломатически усилия да прокарва своя интерес
март 16, 2022

Кючюк пред „Анадолската агенция“: Единственият начин за солиден регион, без нестабилност и етнически конфликти е помирението на региона, което ще премине през процеса на европейска интеграция

„Единственият начин да имаме солиден регион, без нестабилност и етнически конфликти, е помирението на региона чрез процеса на европейска интеграция“, заяви Илхан Кючюк пред „Анадолската агенция“, в кулоарите на Дипломатическия Форум в Анталия.

Тридневното събитие на високо ниво в курортния град Анталия събра участници от 75 държави, включително 17 държавни глави, 80 министри и 39 представители на международни организации. „Анадолската агенция“ бе глобалният комуникационен партньор на Форума.

Кючюк призова за „истински стремежи“ към страните от Източното партньорство на блока на фона на войната на Русия срещу Украйна.

„Силно вярвам, че трябва да подкрепим истинските стремежи на страните от Източното партньорство“, добави той, визирайки съвместна инициатива, включваща ЕС и шест бивши съветски републики: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

„Нещо повече, ние силно трябва да подкрепим стремежите на хората в Украйна да принадлежат към свободен и сигурен свят“, каза още Кючюк.

Отбелязвайки, че не е привърженик на аргумента на ЕС „да е християнски или да е кооператив за определени държави“, Кючюк заяви: „Европейският съюз е един от начините за запазване на дадена страна, но също е и възможност за  перспектива за следващото поколение.”

„Ето защо заедно с моите колеги от групата „Обнови Европа“ написахме статия с молба за бърза процедура за Украйна, но също и за страни като Молдова и Грузия“, добави той.

Материалът „Защо Украйна заслужава бързо членство в ЕС?“ беше публикуван в понеделник, две седмици след започването на войната на Русия срещу Украйна, от група евродепутати в Европейския парламент.

„Колективните институции на ЕС трябва да отговорят на президента Зеленски, като предоставят на Украйна официален статут на кандидат възможно най-скоро.“, се казва в него, позовавайки се на молбата на Зеленски, блокът да спре нормалните процедури и да приеме страната му – перспектива, на която Русия каза, че се противопоставя.

„Всеки ден украинците се борят и умират за европейските ценности. Най-малкото, което заслужават, е надеждна перспектива за членство. Наред с военната и хуманитарната помощ, Украйна се нуждае от надежда – визия за споделено бъдеще в европейската общност.“

Възходи и падения в отношенията между Турция и ЕС

Описвайки отношенията Турция-ЕС през последните години като преживели „възходи и падения“, Кючюк каза: „Със сигурност, когато става дума за въпроси като сигурността, миграцията, Турция е стабилен и доверен партньор на Европейския съюз“.

Изпълнението от страна на Турция на мигрантската сделка с ЕС от март 2016 г. е широко приписвано за спиране на нарастваща мигрантска криза и Турция изтъкна успеха си в защитата на своите граници – също така де факто границата на ЕС.

„Аз подкрепям задълбочаването на отношенията с Турция, особено що се отнася до Митническия съюз и либерализирането на визовия режим“, каза Кючюк.

Турция отдавна твърди, че споразумението за Митническия съюз от 1995 г. с ЕС  трябва да бъде актуализирано, в полза и на двете страни. В този случая блокът е нарушил обещанието си за премахване на визовите изисквания за турски граждани, посещаващи ЕС, което е ангажимент по споразумението за мигрантите от 2016 г.

„Вече имаме 82 000 студенти, турски студенти, пътуващи всяка година до страни-членки на ЕС, ние активно се ангажирахме с тях“, каза Кючюк. „Мисля, че всеки ангажимент, когато става въпрос за обмен на контакти между хората между университети, академични изследвания, е полезен, продуктивен и ще допринесе за нова динамика в отношенията между Европейския съюз и Турция.

По отношение на споразумението за миграцията между ЕС и Турция от 2016 г. Кючюк каза: „Това споразумение беше толкова силно критикувано от европейските институции. Но точно това е споразумението. В днешно време е толкова високо ценено, защото работи доста добре.“

Споразумението, продължи евродепутатът, „е основният стълб на нашите отношения между двете страни. Бих насърчил Европейския съюз да изпълни задълженията си, но също така и Турция да има по-силен ангажимент в отношенията с европейските партньори.

„Именно защото те принадлежат към европейския континент исторически и географски, не бива това да е просто лозунг, а трябва да се отиде отвъд това“, добави той.

„Имаме нужда от исторически отношения, но също така трябва да дадем перспектива на тези страни“, каза Кючюк.

Турция кандидатства за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Но преговорите бяха в застой през 2007 г. поради възраженията на администрацията на кипърските гърци, както и противопоставянето на Германия и Франция.

 

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски