Илхан Кючюк от Рим: За либералите промяната на ЕС към по-добро е приоритет
декември 12, 2021
Илхан Кючюк с поздрав за 32-я рожден ден на ДПС
януари 4, 2022

Кючюк пред либералните лидери: Енергийната бедност в страни като България е сериозен проблем

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк се срещна днес с либералните министър-председатели, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и френския президент Еманюел Макрон. Срещата се проведе преди последното заседание на Европейския съвет за тази година, на което лидерите ще обсъдят спешни въпроси, свързани с COVID кризата, ситуацията по източната граница на ЕС и нарастващите цени на електроенергията.

По време на срещата Илхан Кючюк акцентира върху енергийната бедност и спешната необходимост от информационна кампания, свързана с ваксинацията, за страни с нисък процент на ваксинирани като България.

„България е сред страните с най-висок процент на разходи за енергийни услуги, от общите разходи на семействата с ниски доходи. Това се превръща в огромен проблем, когато са съчетани недостатъчни доходи, ниска енергийна ефективност и високи разходи за електроенергия. България се нуждае от подкрепа както за намаляване на енергийната бедност, така и за справяне с COVID кризата. Новото българско правителство спешно трябва да направи информационна кампания, с която да разясни на гражданите ползите от ваксинацията, за да успеем най-сетне да увеличим процента на ваксинираните в страната.“, категоричен бе Кючюк по време на срещата.

Европейските лидери единодушно изразиха позиция относно държавите от източното партньорство, които трябва да се стремят към развитие на демокрацията, териториалния интегритет и евроатлантическото им бъдеще.

Освен двамата съпредседатели на АЛДЕ Илхан Кючюк и Тими Дули, участие в срещата на либералните лидери взеха френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на „Обнови Европа” Стефан Сежурне, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Ксавие Бетел, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Тиери Бретон, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски