Евродепутатите от ДПС – на срещи в София с председателя на „Обнови Европа“
февруари 6, 2020
Илхан Кючюк: Нуждаем се от нова динамика на процеса по разширяване, за да се преодолеят резервите спрямо Западните Балкани
февруари 6, 2020

Кючюк след среща с Пендаровски: Членството в ЕС трябва да е национална кауза

„Заседанията по Диалога Жан Моне са важни, защото акцентират именно върху това, че присъединяването към ЕС трябва да бъде национална кауза, в името на която партиите са готови да оставят настрана своите различия“. Това заяви постоянният докладчик на Европейския парламент за Северна Македония и евродепутат от Движението за права и свободи/Обнови Европа Илхан Кючюк. Той съпредседателства в рамките на 2 дни в Скопие третото заседание по Диалога за Мир и Демокрация „Жан Моне“ между представители на Европейския парламент, Европейската Комисия и Събранието на Република Северна Македония. Партнираха му председателят и Вице-председателят на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Северна Македония – евродепутатите Андреас Шийдер и Марион Валсман. Участие в различните панели на дебата взеха Председателят на Събранието на Северна Македония, Талат Джафери, Генералният секретар на институцията – Цветанка Иванова и лидерите на парламентарно-представени партии.
Диалогът „Жан Моне“ е инструмент на Европейския парламент, вдъхновен от работния метод на едноименния европейски дипломат, насочен към установяване на медиация и процес на надпартиен диалог и представлява цикъл от подготвителни консултации с участието на лидерите на парламентарно представените в страната партии. Целта на заседанията във формата „Жан Моне“ между ЕП и Народното Събрание на Република Северна Македония е поемане на конкретни ангажименти и проследяване на тяхното изпълнение, с цел подсилване на надпартийния диалог и парламентарна култура на компромиси, комуникация и доверие между политическите партии в страната в името на членството в ЕС.
Откривайки конференцията, Илхан Кючюк отчете постигнатото по линия на Диалога за Мир и Демокрация, като припомни твърдата подкрепа както на Европейския парламент, така и на Комисията и заявката ЕК да бъде „гео-политическа Комисия“, изтъквайки „Наложи ни се да преодолеем голямото разочарование спрямо решението на Съвета да не започне преговори със Северна Македония и Албания през октомври – но вярвам, че това бе само временна пречка и до срещата на върха в Загреб ще се преодолеят резервите спрямо разширяването. Твърдо заявявам, от името на Европейския парламент, че това бе грешка на Съвета на ЕС, тъй като македонското правителство, парламент и народ направиха всичко по силите си, за да заслужат започването на преговорния процес“.
В рамките на посещението, освен участието в сесиите в Събранието, представителите на Европейския парламент се срещнаха и с президента на Северна Македония – Стево Пендаровски, с Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с европейски дипломати в страната, както и с Посланика на Швейцария.
„Заседанията по Диалога Жан Моне са важни, защото акцентират именно върху това, че присъединяването към ЕС трябва да бъде национална кауза, в името на която партиите са готови да оставят настрана своите различия. Те са важни и защото предпоставят засилено присъствие на европейските институции. ЕС не може да си позволи да демонстрира пасивност спрямо региона, осланяйки се само на окуражаващи послания. Не можем да си позволим и да продължи тенденцията на присъединителни процес да се гледа като на нещо наложено. Държавите от Западните Балкани трябва да бъдат чути – и да станат част и от дебата за бъдещето на Европа, защото той е дебат именно за общото ни бъдеще“, коментира Кючюк.