Илхан Кючюк почете паметта на 5-те загинали деца в родното им училище
ноември 27, 2021
Илхан Кючюк от Рим: За либералите промяната на ЕС към по-добро е приоритет
декември 12, 2021

Кючюк: След 15 години членство в ЕС, България може да бъде регионален лидер и пример за Западните Балкани

Евродепутатът очаква форумът за Западните Балкани да стане регулярен и да постига положителни резултати занапред

Евродепутатът на ДПС / „Обнови Европа“ Илхан Кючюк бе домакин на „СОФИЙСКИ ФОРУМ ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ“. Събитието се състоя в хибриден формат в София, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Форумът се проведе под мотото: „Време за възстановяване на доверието“ и целта му бе да се дискутират ключови въпроси за Западните Балкани и да се постави акцент на преговорния процес за присъединяване на региона към ЕС. Събитието се организира в партньорство с фондация „Либерална интеграция“ и Европейския либерален форум.

„Председателството на България на ЕС през 2018 г. постави като важен приоритет интеграцията на Западните Балкани и смятам, че е време да се помисли по-сериозно как да бъде възстановено доверието. Между България и Република Северна Македония разговорът трябва да е приятелски. След 15 години членство на страната ни в ЕС, силно вярвам, че България може да се докаже като регионален лидер и със своя уникален етнически модел и опит, да послужи като пример за държавите от Западните Балкани, защото стратегическият интерес на България е Република Северна Македония да бъде част от цивилизационното семейство на ЕС. Приоритет на нас либералите е страните от Западните Балкани да станат част от Съюза “, заяви Кючюк при откриване на събитието.

Евродепутатът подчерта, че историческият разговор е важен, но този за бъдещето трябва да бъде с приоритет. По думите му преди ЕС да е геополитически играч, трябва да е политически такъв. Западните Балкани трябва да участват активно в дебата, наравно, в процеса на вземане на решения. Кючюк категорично заяви, че очаква резултатите от форума да бъдат в положителна насока за всички заинтересовани страни и той да стане регулярен.

Участие в събитието взе и комисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, който в онлайн изказване заяви: „Всички ние сме част от един континент, който е с едно общо бъдеще!“ Според него има истинска ангажираност в региона за евроинтеграцията. Създаден е икономически и инвестиционен план за Западните Балкани – до 30 млрд. евро инвестиции ще бъдат мобилизирани през следващите години. Според еврокомисаря желанието на ЕК е да се ускорят преговорите, да бъдат отчетени реформите и напредъкът на страните, за да могат официално да започнат преговорите.

Участие във форума взеха Даниел Кадик, изпълнителен директор на Европейския либерален форум, Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, проф. Владо Бучковски, специален пратеник на Република Северна Македония за България и експерти в различни области на външната политика.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски