Среща със симпатизанти на ДПС се проведе в Плевен
май 14, 2014
Лютви Местан и кандидатите за евродепутати на ДПС бяха на предизборен митинг в с.Руйно
май 16, 2014

Младият боец на ДПС

Илхан Кючюк се е обучавал в школи по политика в Америка и Франция

Няколко дипломи и сертификати за владеене на чужди езици тежат в куфара на младежкия лидер на ДПС Илхан Кючюк.

Той е едва на 28 години, но ръководи успешно вече трета година най-голямата младежка структура на политическа формация у нас. Затова и за никого не бе изненада, че получи най-много номинации за евролистата на ДПС – от всичките 28 структури на Движението.

Преди време обеща смело пред почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че ще разшири влиянието на партията сред младите. Но изненада своите, когато направи крачка за набиране на нови остриета на ДПС от европейските столици. Точно Кючюк бе сред генераторите на идеята да се открият офиси на Движението зад граница. През март тази година Илхан направи десетки страници на ДПС във Фейсбук, за да привлече към каузата родните емигранти от Брюксел, Париж, Франкфурт, Берлин и Лондон.

Навсякъде вече има доброволци, които обобщават най-честите проблеми на нашенците зад граница. „Отворени сме за нови членове, за нови идеи, всеки един български гражданин има право на шанс, а това се отнася двойно повече за младите хора“, казва Кючюк. И получи подкрепата на лидера на ДПС Лютви Местан за разкриването на центровете на ДПС зад граница. Илхан е имал възможност да работи навън.

Освен специалностите политология и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Илхан е завършил „Академия за публични политики“ в Прага, Чехия, „Либерална академия“ – Гумерсбах, Германия. Преминал е през ситото на Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. Защо в България? „А защо не?“, отговаря на въпроса с въпрос Кючюк. И за да амбицира повече младежи да останат у нас, преди две лета извоюва Политическа академия за членовете на МДПС. Идеята му хрумва, след като завършва Българското училище за политика „Димитър Паница“ и Световния форум по демокрация в Страсбург. През академията вече са минали 2 випуска всеки от по 40 младежи. „Единството ражда успеха!“, казва Илхан. И с всеки изминал ден печели повече популярност не само сред младежите на ДПС.

Приятелите му признават, че сентенцията „Човекът е човек, когато е на път“ се отнася до голяма степен за Илхан. Младежкият лидер пътува непрекъснато, но признава, че има любима посока – родното Севлиево. Миналата година хвърли цялата си енергия ДПС да има депутат от Габровски избирателен район. И съпартийците му от Габрово и Севлиево са горди с народния си представител Четин Казак.

И по време на обиколките на структурите, докато пътува в чужбина с колегите си либерали, Илхан е винаги на линия във Фейсбук. Превърнал е социалната мрежа във виртуален офис. „Така непрекъснато съм във връзка и с приятели, и с колеги, коментираме, обменяме идеи и новините достигат до членовете на МДПС най-бързо“, обяснява Кючюк.

Веднага след като обра овациите за безпрецедентните номинации от всички области, Илхан пусна в мрежата и свой сайт. На него също непрекъснато се публикуват информации и снимки за събития и срещи както на младежите от ДПС, така и от предизборните обиколки на Движението. Беше признал наскоро, че една от любимите му книги е на Паскал дьо Сютер – „Лудите, които ни управляват“. „Главозамайването от властта играе лоши шеги, политиците трябва да знаят, че имат мисия към хората, които са им дали доверието си“, обобщава Кючюк. Най-често казва на своите, че трябва да работят за равен шанс на младите. И допълва: „Всеки стига до своя връх, когато оцениш потенциала му“.

Биляна Веселинова, в. „Стандарт“