ЕС в променящата се глобална среда – един по-свързан, оспорван и сложен свят (разискване)
април 12, 2016
Ролята на ЕС в рамките на международните финансови, парични и регулаторни институции и органи (A8-0027/2016 – Sylvie Goulard)
април 12, 2016

Положението в Нагорни Карабах (разискване)

Илхан Кючюк (ALDE ), в писмена форма

От почти три десетилетия един от най-опасните конфликти по широките предели на Европа се намира в планините на Южен Кавказ. През изминалите дни конфликтът в Нагорни Карабах се възпламени и има опасност да се изостри, ако международната общност не се намеси.

Притеснителен е фактът, че случващото се е само няколко дни след стратегическите визити на Върховния представител г-жа Могерини и заместник-председателя на Комисията за енергийни съюз г-н Шевчович в Азербайджан.

Считам, че ЕС не може да бъде повече пасивен наблюдател, а следва да играе по-активна роля за мирното разрешаване на конфликти, които понастоящем представляват непреодолима пречка пред пълноценното развитие на добрите междусъседски отношения в държавите от Източното и Южното партньорство. Нагорни Карабах изисква повече от просто дипломатически совалки, защото регионът е вече свързан с ЕС – имаме активно партньорство в сферата на икономиката, енергетиката и въпросите на сигурността. ЕС трябва да настоява в рамките на ОССЕ за участие в минската група съвместно със САЩ, Русия и Франция и да бъдем гарант за мирно споразумение.

Необходимо е Европейската служба за външна дейност да започне консултации, както с двете страни в конфликта, така и с гражданското общество в Армения и Азербайджан, за да предложи европейски мирен план за Нагорни Карабах в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски