Илхан Кючюк дари детска площадка на с. Лъвино
август 10, 2019
Евродепутатите на ДПС/Група “Обнови Европа“ призовават за подобряване на мерките за защита на европейските потребители и туристическия сектор
октомври 24, 2019

Посетителка група на ДПС от областите Силистра и Пловдив посети Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк

Посетителка група на ДПС от областите Силистра и Пловдив посети Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. В рамките на два дни участниците се срещнаха с евродепутатите от ДПС и се запознаха с историята и ролята на Европейския парламент, както и с начина на функциониране на институцията.

Илхан Кючюк, който непосредствено преди това взе участие в гласуване по пакет „Мобилност 1“ в рамките на Комисията по транспорт и туризъм, разказа за работата на евродепутатите и за необходимостта от търсене на баланс между солидарност и национални интереси. Той изтъкна, че евродепутатите на ДПС работят заедно и имат добър наследствен опит в отстояването на ясни позиции, които включват задълбочаване на евроинтеграцията в България, отпадне на механизма за сътрудничество и проверка, членството в Шенген и еврозоната.

„Смятаме, че е в интерес на България, а и на Европа е да има стабилни държави в съседство и затова сме за разширяването на Европейския съюз. Настояваме и за запазване на финансирането по общата селскостопанска и кохезионната политика, защото за България би било много по-трудно без тази форма на европейска солидарност“., зачви Кючюк по време на срещата

Като част от програмата на посещението, гостите взеха участие и в среща в централата на белгийската либерална партия Реформистко движение (Mouvement Reformateur), чийто лидер e новоизбрания Председател на Европейския съвет Шарл Мишел. Гостите обсъдиха справянето с вълната от популизъм в Европа с Жан-Жак Флао, бивш кмет и член на федералния парламент на Белгия, а понастоящем председател на международната секция на Реформисткото движение.

„Сътрудничеството между либералните партии в Европа е изключително важно в условията на все по-поляризиращ се свят. Затова и сътрудничеството между Реформисткото движение и ДПС е особено значимо за нас“., заяви Флао в своето изказване.

„Ние вярваме в същото – в настоящите условия, сътрудничеството на либералите на регионално, европейско и международно ниво е изключително ценно. Ние сме и оставаме проевропейска, отворена към света партия. За разлика от вижданията на бушуващия национализъм, ние не виждаме света като черен и бял, а ценим различията и пъстротата – защото в това е и красотата му“, добави Кючюк.