Среща с Бориша Фалатар, кандидат за президент на Босна и Херцеговина
септември 4, 2018
Илхан Кючюк организира събитие в ЕП за превенция на радикализацията на Западните Балкани
септември 27, 2018

По инициатива на Илхан Кючюк: Прожекция в ЕП на филм за преименуването на мюсюлманското население

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, на което бе прожектиран филмът на Рузие Хасанова „Радиограмофон“. Филмът е базиран на истинска история и разказва за Али, който на фона на комунистическия режим отчаяно търси свободата си.

„Този филм е ярка историческа ретроспекция за свободата, идентичността и силата на музиката. Важно е да не забравяме грешките на нашето минало. Особено сега, когато популизмът, екстремизмът и езикът на омразата се завръщат във всички краища на Европа. България и нейните малцинства преминаха през насилствен възродителен процес, но днес гордо можем да заявим, че моята родина разполага с уникален етнически модел. Модел, който може да служи като пример за много европейски страни.“, заяви Кючюк в обръщението си към гостите на събитието.

Сюжетът на “Радиограмофон” се развива в контекста на преименуването на мюсюлманското население в Родопите през 1971 г. Базиран е на истинска, лична история и няма за цел да генерализира събитията от онова време. Филмът има две основни пресечни точки – силата на музиката, разкрита чрез малкия Ахмет, който слуша забранения рокендрол на старо радио, и свободата като върховна човешка ценност и естествен стремеж на всеки човек, показана чрез изпитанията на местната мюсюлманска общност, потисната от комунистическия режим.

Сред гостите на събитието бяха евродепутати, служители на европейските институциите и граждани.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски