И. Кючюк пред Europost: Европейските институции да се вслушат в гласа на гражданите
юли 14, 2017
Илхан Кючюк пред News.bg: 4-те свободи на гражданите на ЕС трябва да останат и след Брекзит
юли 19, 2017

Председателството е уникален шанс България да модерира разговора за Брекзит, смята Илхан Кючюк

„Председателството на България е уникален шанс не само да модерираме разговора за Брекзит и отношенията между Великобритания и ЕС, но и да покажем на Европа, а и преди всичко и на себе си, че сме в състояние да водим смислен европейски дебат.“

Това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк по време на публична дискусия на тема „Брекзит и бъдещето на Европа“, организирана съвместно от Алианса на либералите и демократите за Европа, фондация „Либерална интеграция“ и Либералния институт за политически анализи в партньорство с Фондация  за свободата „Фридрих Науман“.

Гост на събитието бе Саджат Карим от Великобритания, евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). В дискусията участваха още Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Евелина Славкова, социолог, изследователски център „Тренд“, Бисерка Бенишева, посланик и директор европейски въпроси в ПанЕвропа      България, Сержу Богеан, член на борда на Европейската либерална младеж (LYMEC), Зинаида Златанова от Либералния институт за политически анализи, журналистът и анализатор Стойчо Керев.

По думите на Илхан Кючюк дебатът за Брекзит и бъдещето на Европа е важен по няколко причини – на първо място, защото вече са факт преговорите между Европейския съюз и Великобритания. На второ място – защото България съвсем скоро ще председателства Съвета на ЕС. И на трето място – защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи пет сценария, по които трябва да върви Европа.

„Нашето правителство към настоящия момент няма позиция по тези въпроси. В останалите държави членки на ЕС има много различни мнения по този въпрос. Идеята на Бялата книга е точно такава – да има един отворен дебат. Време е в Европейския съюз институциите да чуят своите граждани“, смята Кючюк.

„Няма смисъл да се заблуждаваме – “Europe a la carte”е факт. Най-важният въпрос е къде иска да бъде България. Отговорът „Ние сме малка страна и от нас не зависи нищо“ не е добрият отговор. Има много малки страни, които успяват да бъдат генератори на много смислени политики. Българското общество най-малко има нужда от това някой да му налага теми, които са извън дневния ред на Европа и България“, категоричен е евродепутатът.

„Великобритания трябва да бъде част от европейското пространство, от общия пазар. Но същевременно трябва да спазва четирите свободи – на стоки, капитали, услуги и трудови ресурси. Това е позицията на Европейския парламент; позицията на Групата на АЛДЕ; на главния преговарящ от страна на ЕП – г-н Верфовщад. Надявам се, че това ще бъде и позицията на г-н Барние. Великобритания е стратегически партньор в много отношения, но не всяка цена“, смята Илхан Кючюк.

„Въпросът за Брекзит преминава отвъд сферата на политическите пристрастия. Политиците от целия спектър трябва да ги превъзмогнат и да излъчат едно съвместно, силно и категорично послание“, заяви Саджат Карим.

По думите му е от изключителна важност в преговорите да се постигне споразумение, което е добро и за двете страни. Великобритания трябва да надгради своите двустранни отношения – както със страните членки на ЕС, така и с тези извън него. В това число и с България.