Кючюк по време на визитата си в Скопие: Трябва да възстановим взаимното доверие между България и РС Македония
февруари 18, 2021
Илхан Кючюк: ЕП зае категорична позиция за защита на правата на българските граждани
март 2, 2021

Илхан Кючюк: Стените нямат място в отношенията между България и Република Северна Македония

Често спорим за неща, които са в миналото, но те също са обект на различни медийни спекулации.

„Всички ние, които сме ангажирани активно с процеса на присъединяване на Северна Македония искаме да видим рестарт на диалога с България и устойчиви решения по висящите двустранни въпроси. Не можем да протакаме този спор дълго и това не е в интерес на никого.“, казва Илхан Кючюк, български евродепутат от „Обнови Европа“/ ДПС и постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония, в интервю за EUROPOST.

Europost: Току-що се завръщате от важно посещение в Северна Македония, където имахте много срещи, включително и с целия политически елит на страната. Какво е впечатлението Ви от видяното там, случват ли се реформите, необходими за европейския път на страната?

Кючюк: Република Северна Македония извървя дълг път и заслужено достигна до фазата за започване на формални преговори за присъединяване към ЕС. Визитата ми беше ясно отражение на това, което наблюдаваме в страната през последните години. Правителството демонстрира приемственост в ангажимента си към европейския път на страната и се старае да прилага стабилни и приобщаващи демократични реформи, особено чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Разбира се, COVID пандемията и взаимоотношенията с България изправиха Северна Македония пред трудна ситуация, но тя не трябва да спира с реформите. В някои области са необходими по-ускорени и задълбочени реформи и по-голям напредък, но правителството има целия потенциал да продължи по пътя на европейската интеграция.

Europost: Като постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония, тази визита е в рамките на подготовката на доклада Ви за напредъка на РСМ. В кои области успехите са най-забележими и в кои страната трябва да положи повече усилия?

Кючюк: Тенденциите по отношение на реформите в страната са детайлно разписани в доклада на Европейския парламент за Северна Македония. В началото на своя втори мандат Заев постави като основен приоритет борбата с корупцията и организираната престъпност. Това прави силно впечатление, защото правилното функциониране на съдебната система и мерките за борба с корупцията са от първостепенно значение за всяка функционираща демокрация. ЕП ще продължи да провежда редовна оценка на постигнатите резултати, но същевременно ще поставя и акцент там, където са необходими повече усилия. Преговорният процес е маратон, чийто финал е кулминацията от проведени реформи в редица секторни политики.

Europost: На представителите на властта в Скопие сте казали, че добросъседските отношения са важна част от всяка рамка за преговори за ЕС и че е нужно да се възстанови доверието между РСМ и България. Каква бе позицията им по този въпрос?

Кючюк: Договорът от 2017 г. заема централно място в съвременните отношения между двете страни. Разбира се, въпросът, който България и Северна Македония трябва да разрешат е доста по-сложен от Преспанското споразумение, което сложи точка на спора. А в момента всичко, което ни носи емоционалното противопоставяне от едната и от другата страна са национализмът и езикът на омразата, а те са изключително вредни, ако искаме да върнем доверието между двете държави. Мисля, че и България и Северна Македония много ясно осъзнават това и много скоро ще се завърнат към същината на въпроса.

Europost: Изразиха ли те мнение по отношение на злостната антибългарска пропаганда, провокациите и езикът на омразата срещу България и българите, които за съжаление нерядко се използват в РСМ? Негативизъм срещу България има дори в учебниците на децата, а ЕС е проект за солидарност, сближаване, взаимно уважение.

Кючюк: Уверен съм, че много скоро правителствата на България и Северна Македония ще обърнат гръб на национализма и ще се ангажират с конструктивни преговори, защото стените нямат място в нашите отношенията. Но за да преборим този общ проблем наречен национализъм, се нуждаем от нещо повече от политическа воля. Бидейки най-близки, знаем много малко за другия. Много често ние спорим за неща, които са в миналото, но същевременно са обект на различни медийни спекулации. Създаването на съвместни медийни проекти, които да сложат край на фалшивите новини и националистическата реторика е от фундаментално значение. Наред с изграждането на съвместни инфраструктурни, образователни и културни проекти, които да ни свързват, ние можем да разгърнем потенциала на нашите страни и да загърбим различията много бързо.

Europost: Каква според Вас е перспективата за преодоляване на спора между двете страни и считате ли, че още тази година България може да даде зелена светлина за първата междуправителствена конференция?

Кючюк: Всички ние, които сме ангажирани активно с процеса на присъединяване на Северна Македония искаме да видим рестарт на диалога с България и устойчиви решения по висящите двустранни въпроси. Не можем да протакаме този спор дълго и това не е в интерес на никого. Перспективата не е лоша, защото видяхме, че двете държави могат да си сътрудничат успешно, като съвместно проведоха председателство на Берлинския процес за Западните Балкани и постигнаха важни решения, като създаването на общия регионален пазар като стъпка към единния пазар на ЕС. За целта обаче смесената историческата комисия трябва да продължи своята работа и да излезе с конструктивни решения, за да даде необходимата платформа на политиците да покажат политическа смелост.

Europost: Ще има ли скоро съвместни медийни проекти между България и РСМ, каквато идея предложихте преди време?

Кючюк: Изключително съм доволен, че се работи амбициозно в тази посока и вече имаме реализирани няколко успешни медийни обмена. Трябва да поздравим и специалния пратеник за България Владо Бучковски, който работи много усърдно по темата. В резултат, Българската национална телевизия вече излъчва в Северна Македония, а тяхната информационна агенция МИА отвори представителство в България. Предстои това да направи и БТА в Скопие. Вярвам, че това са много важни проекти, които ще изиграят ключова роля в нашите взаимоотношения.

 

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски