ДПС събира в София либералите от всички страни
декември 6, 2019
Илхан Кючюк с награда от посолството на Кралство Мароко в България
февруари 6, 2020

Сър Греъм Уотсън: Патриот е човек, който обича страната си, националист – човек, който мрази съседа си

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе домакин на форум „Изграждане на либерална Европа: проектът АЛДЕ“, на който бе представена и книгата на сър Греъм Уотсън, член на ЕП (1994-2014) и президент на партия АЛДЕ (2011-2015). В събитието участие още взеха  Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, Н.В. Цар Симеон II, министър-председател на Република България (2001-2005), Даниел Кадик, изпълнителен директор на Европейския либерален форум и Каталин Чех, член на ЕП и зам.-председател на групата „Обнови Европа“ в ЕП.

Според Илхан Кючюк книгата на сър Уотсън представя ретроспекция на основните постижения на Европейския съюз, като същевременно представя емоциите и събитията от период, в който е основен политически участник.  

„Правим това събитие, защото сме водени от убеждението, че днес, Европа има нужда от нова либерална концепция за своето развитие. Книгата на сър Уотсън ни напомня, че нито едно от предизвикателствата, пред които сме изправени днес, не е уникално само по себе си. Рецесия, безработица, войни в съседство, бежанска криза, бързо променяща се геополитическа ситуация, климатични промени. Това е именно обстановката, в която сър Греъм Уотсън изгражда проектът АЛДЕ, който се превръща в решаващ фактор в европейската политика“, заяви Кючюк в своето приветствено слово.

„Валери Симеонов е жалък. Никога не трябва да се подвеждаме към тази фалшива дискусия за патриотизма. Патриот е човек, който обича страната си, националист – човек, който мрази съседа си. Сега е необходимо повече от всякога да покажем, че този съюз на 28 държави, а скоро 27 работи в полза на хората. И простата причина за това е, че живеем в епоха, в която идентичността е това, което ни определя. Всички страдаме от криза на идентичността – от Ирландия до България. “, заяви Греъм Уотсън пи представянето на книгата си.

„Четейки книгата на Сър Греъм, върху мен се стоварват спомените от създаването и прехода на демокрацията в България. Независимо от опита за изключване на ролята на ДПС от този процес, тя е неоспорим факт. Вярно е че историята се пише от победителите, някои факти се премълчават, други променят, но тя остава и в паметта на политическия опит. В основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма бе отнемането на човешката идентичност, а организирания отпор на ДПС е един от най- значимите елементи за постигане на демокрация.“, заяви председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в своето изказване.

Н.В. Симеон II: “Като човек прекарал много години в изгнание за мен темата за бежанците е особена близка до сърцето ми и съжалявам, че ЕС нямаше куража, желанието и убеждението да се застъпи за тези хора, които изпитват жестоки трудности и препятствия. Радваме, обаче, да видя как либералната идея се завръща, след като много хора минаха на страната на радикализма, защото в толкова сложен момент за нас няма план Б извън ЕС.