Илхан Кючюк: Коронакризата постави ЕС на кръстопът – да се затвори в националния егоизъм или никой да не бъде изоставен
май 19, 2020
Кючюк: Добросъседството е неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония
юли 7, 2020

Изборите в Северна Македония: решаващ тест за демократична зрялост

Водещи евродепутати призовават за прозрачна, достоверна и обективна предизборна кампания, без дезинформация и сплашване.

Във връзка с обявяването на общи избори в Северна Македония, които ще се проведат на 15 юли, постоянният докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк (Обнови Европа, България), председателят на делегацията на Европейския парламент в Съвместната парламентарна комисия ЕС – Северна Македония Андреас Шидер (С&Д, Австрия) и заместник-председателят й Марион Валсман (ЕНП, Германия) заявиха:

„На 15 юли жителите на Северна Македония ще упражнят политическото си право да решат кой ще управлява страната през следващите четири години, водейки я през решаващите фази на сложните преговори за присъединяване към ЕС.

При настоящите нелесни обстоятелства, призоваваме всички политически сили в страната да бъдат отговорни и да изпълняват ангажиментите, поети чрез Кодекса за честни и демократични избори, позволявайки на страната успешно да премине този решаващ демократичен тест.

Призоваваме властите да осигурят справедлив и спокоен изборен процес в съответствие с международните задължения и стандарти, по време на който да бъдат приложени адекватни мерки за защита на здравето.

Политическите партии, съответните държавни органи, включително изборната администрация, гражданското общество и медиите, заедно имат задължението да осигурят прозрачна, достоверна и обективна предизборна кампания, без дезинформация и сплашване.

Историческите споразумения с България и Гърция са в центъра на европейското бъдеще на Северна Македония, те подчертават важността на помирението и засилват добросъседските отношения в целия европейски континент.

Чрез приобщаване, толерантност и положителна дипломация, Северна Македония демонстрира своята ангажираност за преодоляване на вътрешните и външни разделения, като с това е пример за целия регион. Продължаването на диалога между партиите след изборите е от изключително значение. Най-новата държава членка на НАТО се нуждае от политическа сигурност, за да напредне в процеса на демократична консолидация и трансформация.

След изборите ЕС е готов да продължи да оказва подкрепа на новоизбраното „Собрание“ (парламент) и правителство. Необходими са напълно функциониращи институции, чиито действия да бъдат следени отблизо от една ангажирана опозиция, за да насочат страната към възстановяване след пандемията, да продължат с реформите, нужни за влизане в ЕС и да постигнат европейските стремежи на гражданите на Северна Македония. Приветстваме усилията на Европейската комисия да представи възможно най-скоро проекта на рамка за преговори и призоваваме държавите членки да я приемат незабавно.“

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12 април, но бяха отложени поради кризата с COVID-19. Понастоящем страната се управлява от временно правителство, чиято основна задача е да организира парламентарните избори, като парламентът не заседава.

Северна Македония подаде молбата си за членство в ЕС през 2004 г. и стана кандидат за присъединяване към ЕС през 2005г. На 26 март 2020г. Европейският съвет одобри решението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Европейската комисия финализира понастоящем документите, които ще определят рамките за преговорите за присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС, след като бъдат приети от Съвета.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски