Илхан Кючюк откри изложба на творци от България и Северна Македония в ЕП
май 3, 2023
За втора поредна година: Форумът „EU MEETS THE BALKANS“ събира лидери на ЕС и политици в София
май 15, 2023

73 години след Декларацията на Шуман трябва да решим кои сме

По повод Деня на Европа отбелязваме 73-тата годишнина от Декларацията на Шуман, която поставя основите на днешния Европейски съюз. Като обръщаме поглед назад към напредъка, постигнат от Европейския съюз, трябва да осъзнаваме също така колко е важно да съхраним постиженията ни, като продължаваме по пътя на задълбочаване на интеграцията.

Европа отдавна е водена от идеала за създаването на федерация на свободни държави. През годините ЕС е бил въплъщение на тази мечта, като възниква и се развива като постмодерен субект, който надхвърля очертанията на националната държава. Светът обаче е съвсем различен от този в края на Студената война и сега ЕС трябва да следва своя път в условията на икономически кризи, пандемии, деглобализация и конфликти между велики сили.

Въпреки предизвикателствата ЕС трябва да остане верен на своите идеали и да работи за интегрирането на Западните Балкани и Украйна. Тези региони отдавна са разкъсвани от нестабилност и конфликти и присъединяването им към ЕС ще бъде знак за разширяването на един мирен и благоденстващ континент. Освен това интегрирането на тези региони ще допринесе за една по-обединена и по-силна Европа, по-добре подготвена да се справя с възникващите заплахи на 21-ви век.

Пред настоящата структура на ЕС, като конфедерация на държави, обаче стоят няколко въпроса, които трябва да бъдат решени, за да може той да съществува и да продължи да расте. Различията между икономиките в рамките на нашия паричен съюз и липсата на напълно интегриран единен пазар, доведоха до намаляване на динамиката в информационния и технологичния сектор.

Тъй като световните пазари стават по-малко отворени и страните прибягват до протекционистки политики, трябва да се приспособяваме и да укрепваме икономическите устои на  ЕС. Това означава да работим за засилване на интеграцията на единния пазар, да разработваме единна индустриална политика и да продължим да отстояваме свободната търговия. Въпреки че може да предизвикат търкания между държави членки, тези усилия са особено важни, за да може ЕС да съхрани значимостта си на световната сцена.

Изправени сме пред няколко заплахи за сигурността. Освен всичко това, трябва да се борим срещу измененията в климата – проблем, който ЕС не може да реши самостоятелно, но винаги е бил водещ в търсенето на решения. Тези предизвикателства изискват от ЕС по-твърда позиция по отношение на сигурността и обединени действия. Не можем повече да си позволим въпроси, които да са табу.

Както посочи Мартин Улф, Европейският съюз трябва да реши дали иска да бъде съюзник, мост или сила. В един дълбоко разделен свят може да се наложи да засили проактивната си роля, като задълбочи федерализма и работи за по-единен политически и паричен съюз. Въпреки че това може да предизвика националистически реакции и да породи пречки, за нас е особено важно да запазим единството си.

Само по този начин ще изградим една по-силна, по-обединена Европа, способна да устои на бурите по пътя напред. Настъпи епохата на постоянни кризи и няма смисъл да се преструваме, че е възможно да се върнем към света преди 24 февруари 2022 година.

Илхан Кючюк,

Евродепутат от ДПС/ „Обнови Европа“

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски