Илхан Кючюк:  Гражданските свободи съставляват основата на нашето общество и ние никога няма да отстъпим от тях
февруари 8, 2017
Илхан Кючюк: Трябва да се даде шанс на подготвеното и образовано младо поколение да се развива и работи в България
май 10, 2017

Eвродепутатът Илхан Кючюк с инициатива в Международния ден на майчиния език

Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк и екипът му отбелязаха Международния ден на майчиния език в няколко града в страната.

По време на организираната от тях инициатива сътрудници на евродепутата от градовете Велико Търново, Русе, Шумен, Бургас и Ловеч разговаряха с млади хора за историята и значението на датата 21 февруари и раздадоха информационни материали, посветени на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

„Във времена на конфликти и разделение, когато не минава ден, без да ни залива език на омразата и крайни, антихуманни настроения, повече от всякога имаме нужда да си припомним, че различията между нас не следва да ни делят и дразнят, а напротив – да обединяват. В многообразието е нашето богатство.

Да съхраниш майчиния си език, означава да съхраниш корените си. Да съхраниш корените си, означава да цениш своето минало и настояще, да се грижиш за бъдещето“, коментира Илхан Кючюк.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за първи път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Според организацията всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие , но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.