Vestibulum commodo volutpat laoreet
май 8, 2014
БГ библиотека в Европарламента
май 10, 2014

Илхан Кючюк: Европа в България е постижима кауза

IMG_6778

– Лесно взето решение ли бе кандидатирането ви за евродепутат?

– Младите хора от нашата организиция ме номинираха пред ръководството и моята мисия е да не ги разочаровам. Сега, когато съм в страната, разбирам, че очакванията им се оправдават от срещите и разговорите с всички тях.

– Как оценявате работата на досегашните представители на ДПС (АЛДЕ) в ЕП? Какво бихте продължили?

– Положително, разбира се. Всъщност, оценка не бих се наемал да давам при положение, че председателят на либералите в Европа сър Греъм Уотсън е казал повече от категорично, колко успешни са представителите на ДПС. Всички ние- кандидатите за Брюксел, днес сме част от едно голямо либерално семейство и спазваме принципи, закодирани в ценности, които не търпят критика. Свободно придвижване, социални придобивки за българските граждани равни с тези на европейските са малка част от приоритетите на либералите.

– Кои са целите и задачите, които трябва да си постави новият Европейски парламент?

– Той вече си ги е поставил. С приемането на Хърватска приключи един етап от разширението на европейското семейство, но преди всичко на дневен ред стои общото благосъстояние на европейските граждани и права. Сами виждате как всеки еврокомисар се стреми да създава политики в полза на всеки един от нас. Роуминг- тарифите на територията на Европейския съюз ще отпаднат от края на 2015 г., решиха депутатите в Европейския парламент. И това е победа на комисар Нели Крус – ето ви един от примерите за цели и задачи.

– С какво вашата предизборна платформа е по-добра от тези на другите партии?

– Очевидно е, че ние сме с послания, ставащи факт. Дрънкането на празни думи не е в арсенала на ДПС. Волята ни е да постигнем разбиране за малките региони, до които не достигат средства и развитието им изостава от това на останалата част от страната. Междувременно ние сме сред нашите приятели всекидневно, това дори е повече от предимство пред всички останали. Не се съмнявайте, че дори и като представител в Европейския парламент, ще продължа да се виждам с хората от страната.

– Какви ангажименти ще поемете Вие за следващия мандат на Европейския парламент, ако бъдете избран за евродепутат? Кои са акцентите в приоритети на ДПС?

Предизборният ни лозунг „ДПС в Европа-Европа в България!“ има за цел радикална промяна в политиката на усвояването на европейските фондове, така щото със средствата от Европа да не се строят само магистрали и инфраструктура на големите градове, а тези средства да достигнат и в най-отдалечените малки населени места в България. Да достигнат и до най-малкия земеделски производител от планината.

– Като председател на Младежко ДПС как оценявате дейността на структурите в Габровска област и по-конкретно на тази в Севлиево? Вълнуват ли се младите хора от предстоящите избори или политиката не ги интересува?

– Младите хора са образовани в региона и е огромно предимство за тях да бъдат част от най-бързо развиващата се младежка партийна организация в страната. Не забравяйте и факта, че това е моят роден град. Тук и стените помагат както казват феновете на спорта. И като казах спорт, тези млади хора разбират състезанието Избори за европейски парламент като феър плей. Състезанието с политики, близки до избирателите, се печели от всички нас.

– Кандидатурата на Делян Пеевски е поставена на второ място в листите. Личността му обаче е доста спорна. Притеснявате ли се, че това ще повлияе негативно на вашия електорат?

– Ще отговоря на този въпрос с една притча. Всеки е чувал думите: „Не коментирай и не критикувай другите, че в себе си имаш достатъчно трески за дялкане!” Изхождайки от тях, всеки трябва да вижда първо себе си и тогава да критикува другите. Преди да критикува другите, той трябва да се увери, че неговото сърце и намерения са чисти.

– Голяма част от българите са от т.нар. група на евроскептиците, смятащи, че ЕС повече вреди, отколкото помага. Защо, според вас, България трябва да продължи да е част от него?

-С присъединяването си към ЕС гражданите на България станаха част от една зона на мир, стабилност, сигурност и просперитет, в която са осигурени високи стандарти на политиките в областта на околната среда, здравеопазването, безопасността на храните, както и социалната политика. Всеки българин има правото да пътува, работи, учи или живее във всяка една държава- членка, включително и правото да развие собствен бизнес в тези страни и да ползва системите за социално осигуряване – вие лично какво не одобрявате от тези права и свободи? Ето, виждате ли защо нашето място е в Европа.

– Вашият призив към гласоподавателите в България? Защо е важно хората да излязат и да гласуват на 25 май?

– Ние сме партия на ангажиментите, а не на обещанията“, това обяви председателят на ДПС Лютви Местан и думите му са факт от позиция на отминаващото време. В този смисъл е повече от ценно хората да имат представители в Европа, които държат на думата си. Накратко казано: Европа в България е постижима кауза, началото е дадено през 2007 година, сега е моментът да покажем, че сме истински ангажирани, за да могат нашите приятели и симпатизанти да имат самочувствието на европейски граждани не само на думи.

В-к „Росица”, гр. Севлиево, Мая Ганева| 09.05.2014