VP/HR – преговорите относно споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба
февруари 27, 2015
Писмо до Върховния представител относно случая на Раиф Бадауи и други затворници заради убежденията си в Саудитска Арабия
март 4, 2015

VP/HR – Тежки нарушения на правата на човека и арести във Венецуела

Парламентарни въпроси

3 март 2015 г.

Въпрос с искане за писмен отговор
до Комисията (Зам.-председател/Върховeн представител)

Член 130 от Правилника за дейността
Ilhan Kyuchyuk (ALDE)

Относно: VP/HR — Тежки нарушения на правата на човека и арести във Венецуела

Миналата година Парламентът прие две резолюции, с които настоятелно призова Каракас да оттегли заповедите за арест на политици от опозицията. Оттогава насам правителството на Венецуела реагира дори с по-жестоки репресии срещу опозицията, като ги обоснова с аргумента, че никой не може да приема уроци от чужбина. Опозиционният лидер Леополдо Лопес е все още в затвора, като разпитите по делото му са белязани от нередности, а срещу лидера на либералната опозиция Мария Корина Мачадо продължават да бъдат повдигани криминални обвинения. Само преди няколко дни органите арестуваха кмета на Каракас, Антонио Ледесма, без заповед за арест с обвинение, че е подготвял заговор за сваляне на правителството чрез насилие, което предизвика страхове от нови репресии срещу опозицията в страната. Сега вече е ясно, че правителството на Венецуела става по-авторитарно и опасно за собствения си народ.

1. Осведомена ли е ЕСВД за новия военно-тактически закон, приет от правителството на Венецуела, който позволява използването на потенциално смъртоносна сила срещу цивилни лица по време на обществени събрания и демонстрации?

2. Какви конкретни стъпки ще предприеме ЕСВД, за да гарантира, че Венецуела спазва международните си задължения и зачита правото на своите граждани на свобода на изразяване и сдружаване, предвидено във Всеобщата декларация за правата на човека, по която държавата е страна?

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски