Илхан Кючюк: Европа в България е постижима кауза
май 8, 2014
Местан среща 20 000 за 2 дни
май 10, 2014

БГ библиотека в Европарламента

от Биляна ВЕСЕЛИНОВА, Мария ЧИПИЛЕВА

Икони, дискове с песни и вино носят нашите представители в Брюксел

Ежеседмичен полет от София до Брюксел. И обратно. Веднъж месечно до Страсбург, други командировки в страната и в чужбина, автобуси, бусчета и автомобили. Понякога метро, такси или удобните трамваи на Страсбург. Евродепутатите са непрекъснато на път. Не само родните избраници, но и чуждестранните им колеги правят точен график на срещи, заседания и дебати поне за месец напред. Така ще бъде и в следващия Европарламент.

На 1 юли 2014 година 17-те лица на България в ЕС ще участват в първата сесия на новоизбрания ЕП в Страсбург. В седмиците през юни пък вече са планирани заседанията на политическите групи. Всъщност, през юли Европарламентът ще заседава и в третата седмица от месеца. А в четвъртата са определени дебатите в ресорните комисии, които по правило се провеждат в Брюксел. Как ще се справят с ритъма на пътуване кандидатите ни за евродепутати и какво извън документите и костюмите носят винаги със себе си? Това поискахме да разберем с блиц анкета към лицата от основните политически сили. Снимката на семейството е неизменна част от багажа на нашите евродепутати. Както и книгите. Почти всеки от нашите представители взима любимо томче, като често избира то да е от български автор. Ако се съберат всичките, можем да си направим цяла библиотека, шегуват се нашите кандидати. Много от тях носят и икони. Дамите взимат на Богородица, а представителите на силния пол – на свети Георги или Архангел Михаил. Таблетът също е нещо, което българските евродепутати носят винаги със себе си. Оказа се, че много от тях имат за талисмани ключодържатели. Те напомнят за пътуване с любим човек или са подарък от такъв. В Брюксел често се носят и дискове с български песни. Както и хубаво мелнишко вино.

Дневници и куфар с книги пътешестват с Достена

Още като ученичка в НГДЕК Достена Ангелова започва да си води личен дневник. Тетрадките с годините са се увеличили, но и днес са навсякъде с Достена. А това е трудно, защото кандидатът за евродепутат на „Коалиция за България“ пътува много. Почти винаги с допълнителен куфар за книгите, които точно в този момент не може да остави. Така на летищата и гарите винаги е с повече багаж. Но и с всичките си спомени. В дамската си чанта държи малка иконка на Божията Майка. Ликът на Богородица си закупила от пловдивска черква, още като я приели студентка. И така иконката станала неразделна част от нещата, които винаги са с Достена. Семпъл албум със снимки на фамилията, в това число и черно-бяла фотография на прадядовците й също е в челната петица по важност. Във Фейсбука си Достена публикува снимки от цял свят. Като антрополог и журналист фината дама организира и сама фестивали, конференции, дебати. Живее в Страсбург и от 2007 година е програмен директор на проекта „Страсбургски дебати“. С Катрин Тротман, най-успешната кметица на Страсбург, работи от години. А сега се надява двете да са в групата на социалистите и социалдемократите в Европарламента.

Илхан пътува с таблет

И в обиколките на младежките структури в България, и в чужбина младежкият лидер на ДПС Илхан Кючюк не се разделя с таблета си. Така непрекъснато е във връзка и с приятели, и с колеги. Кючюк е четвърти в листата на движението, но получи най-много номинации за европейските избори от своите. Признава, че като всеки млад човек нонстоп е в социалните мрежи. И по време на пътуване чете книга, но задължително хвърля поглед и на мейла си. Наскоро пусна в мрежата и свой сайт, на който непрекъснато публикува информация за събития и срещи на младежите от ДПС. Любимото му заглавие е „Лудите, които ни управляват“ на Паскал дьо Сютер. С нея човек може да разбере много за политическите лидери, за политиката отвътре и въобще да е наясно, че главозамайването от властта играе лоши шеги, обобщава Кючюк. Винаги носи със себе си и снимка на родителите си. А ако му поискате писалка или автоматичен молив -да, с него са непрекъснато. „Няма да забравя да взема със себе си и своята увереност“, казва Илхан. И допълва: „Добрите дни на страната ни се коват и в огъня на Европейския парламент“.

Радев с карта на Златния век

Историческа карта на Симеонова България ще отнесе в брюкселския си офис кандидатът за евродепутат на ГЕРБ Емил Радев. Трябва да помним Златния век на България и постиженията й по времето на Симеон Велики, казва Радев. Юристът е депутат и в 42-ото Народно събрание от ГЕРБ и преди дни се ангажира да съдейства за поправки в Закона за МВР и Закона за защита на животните, които да позволят създаването на легитимна действаща и ефективна зоополиция. Признава, че слабостта му е търговското право. И в момента пише докторантура. Задължително в Брюксел ще вземе и купчините с юридическа литература. Колегите му на шега подхвърлят, че ще отиде с личния си автомобил. А Радев сериозно отговаря, че по брюкселските булеварди ще се придвижва с личната си кола. Не съм ползвал коли на парламента като депутат у нас, не смятам да се възползвам и от автомобилите на Европейския парламент, казва Радев. Запален е по АТВ-то си. Но за него няма да има място, а и време в Брюксел. За това пък с приятели в България обича да изпробва и „Амфибия“ 8х8. На таблета си има много снимки със семейството. Но в кантората държи специален портрет на най-скъпите си хора. Такъв ще грейне и в офиса в сърцето на Европа.

Кунева носи ключове на знанието

Трудно се привързвам към предмети, затова нещата, които бих взела със себе си, са по-скоро практични и такива с емоционална стойност, казва Меглена Кунева. И допълва, че талисманите й са свързани с хора, на които държи или имат история с особена стойност.

Признава, че не се разделя с айпада си. „Пристрастена съм към него, за мен той е като човешко същество – дава ми достъп до всичките ми интереси, където и да съм, и е прозорецът ми към целия свят“, откровена е Кунева. Не се разделя и с две фотографии на родителите си. Снимките на семейството и любимите й хора са винаги с нея. Преди дни в Шумен й подарихa връзка с три ключа като символ на знание, опит и постоянство. „Това определено е предмет, който ще взема със себе си, тъй като е от човек, на когото много държа и му се възхищавам“, казва Кунева. Ключовете й бяха връчени лично от нотариус Ася Асенова, която години наред е известна като най-големия дарител в региона. И е част от стотици благотворителни кампании.

Като всяка изискана дама Кунева държи и на своята чанта. В нея винаги държи и айпад с любимата си плейлиста. „Не бих могла да изкарам и ден, без да слушам Белослава, Колдплей, Горан Брегович..“, изброява набързо Меглена. А вместо бижу винаги ще я видите със значката на „Движение България на гражданите“.

Архангел Михаил пази Джамбазки

Приятели от Македония подарили преди време на зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки икона на Архангел Михаил. Ликът на главния пазител на Божия закон е от манастирче край Охрид. Той е втори в евролистата на коалицията „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и „Движение Гергьовден“. За Брюксел би взел със себе си националното знаме. Освен трибагреника Джамбазки носи със себе си „Записки по българските въстания“ и „Строители на съвременна България“. Има и любим ключодържател с Айфеловата кула. „Ако евролицемерието по отношение на циганския въпрос спре, бих искал да запазя спомен от това архитектурно постижение“, казва Джамбазки. С усмивка казва, че би сложил в куфара българска туршия. С любимото мезе върви и шише домашна ракия, шегува се зам.-председателят на ВМРО. Запален планинар е и във Фейсбук има стотици снимки от родните върхове. Една от любимите му гледки са Седемте рилски езера.

Бинев взима БГ песни и вино

Където и да пътува като зам.-председател на групата „Европа на свободата и демокрацията“, евродепутатът Слави Бинев винаги носи със себе си дискове с автентичен български фолклор. Страната ни има уникална визитна картичка – музиката, и трябва да сме особено горди с нея, обяснява Бинев. Дава пример за българската емблема в Космоса – „Излел Дельо хайдутин“. И затова на колеги и приятели зад граница обича да подарява златните български мелодии. Понякога и хубаво българско вино. Твърди, че нашите изби обират овациите по червения килим. Но вероятно трябва по-целенасочена политика за рекламата на българската реколта. Винаги тръгва за Брюксел с високи дози патриотизъм. И това съветва да правят и останалите български евродепутати. „И оптимизъм ни е необходим, за да постигнем единение в националните каузи“, казва Бинев. В офисите си в Брюксел, в Страсбург и в София държи на видно място портрет на Апостола на свободата Васил Левски. И на неговия Йоан – Г. С. Раковски, добавя Бинев. Редом до националните герои Слави нарежда и своите шампиони- съпругата си Мария и петте деца – Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория. Семейството е най-святото нещо за човека, обича да казва Бинев. И да го доказва. Приятели и колеги знаят, че винаги носи със себе си снимки на фамилията. Вече е и щастлив дядо – има внучка – Ния, с която го дари дъщеря му Мартина.

http://standartnews.com/balgariya-politika/bg_biblioteka_v_evroparlamenta_snimki-236968.html