Илхан Кючюк е роден през 1985 г. в гр. Севлиево. Кючюк е български политик от Движението за права и свободи (ДПС), заместник-председател на ДПС и съпредседател на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“. Той е член на Европейския парламент за втори мандат от групата на „Обнови Европа“. Член е на Комисията по външни работи (AFET), заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисия по правни въпроси (JURI). Илхан е първи заместник-председател в Делегацията на съвместния парламентарен комитет ЕС – Турция и заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров.

През юни 2021г. е избран за президент на партия АЛДЕ. През ноември 2015 г. Кючюк е избран за вицепрезидент на партия АЛДЕ, а през октомври 2019 г. е преизбиран с най-висок резултат сред всички кандидати.

От ноември 2014 г. до ноември 2017 е член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал. В периода 2013-2014 г. е парламентарен секретар на вицепремиера по икономическите въпроси в Министерски съвет на Република България.

Илхан Кючюк е завършил политология и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и през годините има възможността да участва в различни обучения и специализации като „Академията за публични политики” (Прага, Чехия), „Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница” и участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. специализира в Националното висше училище по администрация на Франция (ENA).

Илхан Кючюк е член на Младежко ДПС от 2005 г., като през годините се е занимавал с различни дейности в рамките на организацията. В периода 2009-2012 г. е член на Централния оперативен съвет на Младежко ДПС с ресор „Вътрешна политика, медийна политика и PR”. На VI-та Национална конференция, проведена на ноември 2012 г. е избран за председател на Младежко ДПС, а през април 2016 г. по време на VII-та Национална конференция бива преизбиран за председател на организацията. Кючюк е председател на Младежко ДПС в периода 2012г. - 2020г. През 2010 г. става част и от Управителния съвет на Национален младежки форум (НМФ), а през 2011 г. е избран и за заместник-председател.

През октомври 2017 г. Кючюк е отличен с Почетен знак на община Севлиево заради активната му обществена дейност сред младите хора в общината. През март 2018 г. получава наградата евродепутат на годината в категория „Култура и медии“.

През септември 2022г. Илхан Кючюк е удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" от Американския университет в Европа-ФОН. Почетното звание е присъдено за приноса му в развитието на научното и образователното сътрудничество, както и за сближаването и утвърждаването на европейските ценности и култура във висшето образование.

През ноември 2022г. Илхан Кючюк получава наградата „Пламъкът на свободата“ в Букурещ, Румъния.

През януари 2023г. Илхан Кючюк получава наградата „Прогресивен лидер на годината“ от Дарик радио. Наградата се връчва на личност, за която екипът на медията счита, че е лидер на мнение в българското общество.

През април 2023г. Илхан Кючюк получава почетното звание „Доктор хонорис кауза“ от Висшето училище по телекомуникации и пощи. Почетното звание е присъдено за особения му принос в развитието на образователното сътрудничество и утвърждаването на европейските ценности във висшето образование.

През ноември 2023г. Илхан Кючюк получава почетното звание "Доктор хонорис кауза" от Университета по световна икономика и дипломация в Ташкент, Узбекистан.

През декември 2023г. Илхан Кючюк получава награда за защита на човешките права. Призът се връчва на Кючюк за неуморната му работа в защита на човешките права и в частност, на правата на уйгурите в Синцзян.  През април 2024г.  в зала "Zuccari" на италианския Сенат Илхан Кючюк е удостоен с престижната международна "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път. Учредената международна награда на името на бившия председател на Сената Джовани Малагоди, се присъжда на българския евродепутат за това, че посвещава живота си в разпространяване на високи принципи на свобода и отговорност в резултат на учението на Джовани Малагоди.

Семеен с едно дете и владее английски, руски и турски език.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски