Илхан Кючюк призова за диалог и интеграция на Западните Балкани
юни 15, 2017
Преговорите за остров Кипър или последният шанс за обединение
юни 28, 2017

Евродепутатът Илхан Кючюк на стратегическа визита в Кипър

Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк взе участие в стратегическа визита в Кипър, която бе организирана от групата на АЛДЕ в Европейския парламент. По време на посещението евродепутатите се срещнаха с лидерите на двете страни, специалния пратеник на ООН за Кипър и представители на гражданското общество.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази визита, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори. Срещите, които проведохме, ни индикираха, че двете страни споделят едно мнение по голяма част от деликатните теми и остава да се разберат по въпросите за сигурността и гаранциите. Това е последният шанс на това поколение политици. И Анастасиадис, и Акънджъ трябва да проявят своето лидерство. Лидерството не е стратегически или тактически въпрос, то е в името на двете общности“, заяви Кючюк.

По време на визитата, в която участие взеха още евродепутатите Хавиер Нарт и Мариче Схаке, беше изразена позицията, че Европейският съюз трябва да продължава да насърчава двете страни, като използва своя политически и дипломатически потенциал. Според Кючюк ще бъде истински международен и външнополитически успех за България, ако обединението се случи по време на нашето председателство.

Припомняме, че поредният кръг от преговори за обединението на остров Кипър ще започнат на 28 юни в Швейцария.