Евродепутатите от ДПС призоваха Фон дер Лайен и Шарл Мишел за подкрепа на посрадалите в Турция и Сирия
февруари 9, 2023
Кючюк от Страсбург: Апелирам ЕС да окаже пълна подкрепа на бедстващите от опустошителните земетресения
февруари 14, 2023

Илхан Кючюк: Гордея се, че България беше първата страна в Европа, отзовала се на трагедията

„В последните години имаме тежки кризи – пандемия, война в Европа и трагедията, настъпила в Турция и Сирия. На фона на всички тези предизвикателства гражданите се питат дали ЕС всъщност работи за тях? В българското общество имаме усещането, че ЕС съюз не работи за нас. Но откакто сме част от ЕС имаме един основен дефект – пасивността от страна на държавата. България перманентно не участва в нито една от инициативите на ЕС, винаги е в последния вагон. Рискът от това е, че по този начин страната ни губи тежест и отношение към процеса и съответно не се взима насериозно.“, каза Кючюк по време на семинара „Младите и бъдещето на Европа“, който се проведе днес в гр. Пловдив.

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия. По инициатива на домакините и като част от мащабната дарителска кампания, стартирана от ДПС, гостите събраха парични средства за пострадалите.

Пред аудиторията лидерът на европейските либерали подчерта, че от създаването си ДПС е една от най-проевропейските партии в България и кадрите на ДПС са доказано най-подготвени.

„В годините, когато имаше европейски средства, ако в България се разкриваха 10 работни места, 7 от тях бяха от ЕС. Затова тезата, че ЕС е външен за нас и, ако ние нямаме отоншение и отговорност към процесите в Съюза, скептицизмът на българските граждани към ЕС ще се задълбочава. ЕС може да работи в полза на нашите граждани, стига да страната да се управлява компетентно.“ допълни още Кючюк.

Евродепутатът коментира още трагедията в южната ни съседка и подчерта солидарността на Европа.

„Близо 2000 души са на терен като спасителни екипи. В постоянен контакт сме с еврокомисаря по кризите Янез Ленарчич. Това, което направи България, ме направи истински горд, че съм български гражданин. В един от първите ни разговори с Ленарчич той категорично заяви: “България беше първа, но не беше молена да бъде първа. България искаше и стана първа, тя първа подаде ръка от европейските държави. И ти като български политик, трябва да се гордееш с държавата си.“, сподели Кючюк пред аудиторията.

Кючюк потвърди, че предстои да бъде направена донорска конференция. В рамките на нея, ще бъдат направени паралелни донорски конференции, включително и от страна на партия АЛДЕ.

На събитието присъстваха граждани, членове и симпатизанти на ДПС и представители на бизнеса.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски