Изявление на Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ
ноември 7, 2014
Изказване относно забраната за използване на майчини езици по време на предизборни кампании в България
ноември 12, 2014

Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата. (© European Parliament - Audiovisual Unit)

Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал.

На 8 ноември в Хонг Конг се проведе 193-то заседание на изпълнителната комисия на Либералния интернационал, на което беше гласувано членството на Илхан Кючюк в Комитета по човешки права.

Комитетът се състои от 13 члена от различни държави, като Илхан Кючюк е най-младият български представител.

“Днес ставаме свидетели на стратегия и усилия за изграждане на нов, предвидим и толерантен свят. Отношенията между отделните държавни субекти в Европа и света са сложни и напрегнати. Работата по темата „човешки права“ е не само ангажимент, а и непрестанна дипломатическа работа. Значителна част и от моите бъдещи проекти в Комитета по човешки права ще бъдат насочени към търсенето на решения за подобряване на познатата институционална правна рамка за човешките права”.

Основната мисия на Комитета е да служи като рамка за обмен на опит и добри практики в застъпничеството, защитата и насърчаването на правата на човека и гражданските свободи. Неговите членове участват в заседанията на Съвета на ООН по правата на човека и имат възможност, от името на Либералния интернационал, да насърчават разумни политики за правата на човека на национално и международно ниво.

Според г-н Кючюк това не е лично признание, а награда за Движението за права и свободи за политиката, която води вече години наред за осигуряване на права и свободи на малцинствата, за недопускането на етническа и религиозна омраза и дискриминация, както и за положените от ДПС усилия за развитие на либералната демокрация.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски