Илхан Кючюк е новият президент на европейските либерали
юни 11, 2021
Според Илхан Кючюк и „Обнови Европа”, мобилността не може да бъде за сметка на живота
юни 19, 2021

Илхан Кючюк е сред избраните членове на пленарните заседания на Конференцията за бъдещето на Европа

Евродепутатът е посочен заради усърдната си работа в Комисията по външни работи на ЕП и ще отговаря по приоритетната ос „Europe in the world”

Евродепутатът Илхан Кючюк е избран да представлява групата „Обнови Европа” в пленарната секция на Конференцията за бъдещето на Европа. Спрямо големината си, всяка политическа група в ЕП има право да излъчи определен брой евродепутати, които да я представляват по време на пленарни заседания. Това е огромен успех за българския политик, защото той е сред 108-те представители, които ще вземат участие в пленарните заседания.

Дискусиите по време на заседанията ще бъдат структурирани тематично около препоръките на гражданските панели и информацията, събрана от многоезичната цифрова платформа. Платформата е единственото място, където ще се събира, анализира и публикува информация от всички свързани с Конференцията прояви.

Съпредседателят на Изпълнителния съвет на Парламента Ги Верхофстад заяви: „Конференцията ще бъде много повече от упражнение по изслушване. Тя ще бъде начин за действително участие на гражданите в очертаването на нашето общо европейско бъдеще. Основите са положени: цифрови и съвещателни демократични експерименти, които никога до сега не са били изпробвани на равнище ЕС. Ще гарантираме, че след това техните тревоги и предложения ще получат политически отговор.”

Евродепутатът Илхан Кючюк е първият български член на ЕП, който даде началото на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа с онлайн събитие, което се проведе на 11 май. Според него Конференцията за бъдещето на Европа е важна, защото във време на промени дава възможност на европейците да  изразят  очакванията си от Европейския съюз, за да го адаптират към бъдещето. Този разговор ще бъде воден от гражданите, от всяко кътче, с различни гледни точки. Идеята за представителна демокрация няма да бъде подменена, напротив – тя ще бъде подсилена. Участие в онлайн конференцията, организирана от българския политик взеха съпредседателят на Изпълнителния съвет на Парламента Ги Верхофстад и зам.-председателят на Комисията по демокрация и демография Дубравка Шуица.

Скоро Изпълнителният съвет ще определи датата за първото пленарно заседание на Конференцията. Подготовката за гражданските панели е започнала, а броят на участниците и проявите на многоезичната цифрова платформа на Конференцията нараства.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски