Кючюк участва в конференция на високо ниво за сигурност и енергетика в Букурещ
ноември 3, 2022
Илхан Кючюк побратими общините Белица и Чаир
ноември 21, 2022

Илхан Кючюк към младите хора: ЕС е конкурентна среда с възможности, които не бива да пропускаме

Семинарът събра стотици младежи от цялата страна

Съвети към младите в ДПС във връзка с включването на младите хора в политиката и представата им за образа на ЕС даде лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Младежи от цялата страна взеха участие в семинара „Младите хора и бъдещето на Европа”, който се проведе през уикенда в Стара Загора. Форумът бе организиран с подкрепата на евродепутата. Специално участие в семинара на младежите взеха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на партията Халил Летифов.

„Европа отговаря на очакванията на младите хора и им дава възможности за обмяна на идеи, за образование и реализация. Българските граждани имат големи очаквания от ЕС, но най-важното е да стане ясно, че европейското гражданство е продължение на националното. Ние сме в конкурентна среда, ЕС е среда с възможности, от които трябва да се възползваме.“, заяви Кючюк към младежите.

По думите на евродепутата през тези 15 години членство в ЕС, България винаги е работила на изчакване, а ключов момент за развитието на една държава е да стане част от механизма за вземане на решение. Той бе категоричен, че позицията на държавата трябва да се изкове в националните правителства и да се защитава извън границите й.

„В ЕС единството при решаването на всяка една криза е от ключово значение, а Европа ще се изправи, ако прави коалиции с демократичните държави. Политическото единство трябва да бъде гарантирано. Идеята за Европа не е загубена, но тя има смисъл, ако за нея се говори през цялото време в политическите дебати. За да вземем най-доброто от ЕС, всеки млад човек трябва да знае какво му дава ЕС. Трябва да потърсим нов смисъл на съществуването на ЕС. Състезаваме се в рамките на едно пространство, което трябва да сме конкурентноспособни.“, коментира Кючюк в отговор на въпрос от публиката.

По време на форума панелистите обсъждаха с аудиторията теми като Шенген, приемане на еврото в България, енергийната криза, Зелената сделка, мигрантската криза и геополитиката на ЕС.

Участници в панелите бяха още кмета на община Белица Радослав Ревански, народните представители Сезгин Мехмед, Ертен Анисова, Анджей Джандев, Небие Кабак, Осман Мурадов и др.

 

 

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски