Илхан Кючюк от Киев: Защитаваме свободния и демократичен избор на всяка една страна
април 13, 2022
Илхан Кючюк бе домакин на посетителска група в ЕП
април 21, 2022

Илхан Кючюк: Повече от 30 години ДПС е стабилизиращият фактор в българската политика

Вчера в София беше представена книгата „Политическата кампания на ДПС, като коалиционен партньор в ОНС в изборите април 1997“ с автор д-р Надие Карагьозова. Организатор на събитието бе евродепутатът от ДПС и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, който е автор на предговора на книгата.

„Бях провокиран от идеята тази книга да достигне до младите хора, защото по този начин ще разберат по-добре ролята на ДПС. Подобен анализ е от особена важност за членовете и симпатизантите на партията, тъй като напомня историята на първите 7 години от Движението. Периодът от 1990-1997 е време на изграждане на първите демократични институции, репресиите от комунизма още силно отекват в съзнанието на хората. Ролята на ДПС е от изключителна важност за политическата система на прехода, защото съумява да интегрира съществена част от малцинствата в политическия живот на страната. Няма друга партия в България, която да свързва по-добре минало и бъдеще, да преминава през възходите и спадовете и да не губи посоката си на развитие. Ето защо повече от 30 години ДПС е стабилизиращият фактор в българската политика.“, заяви Кючюк при откриване на събитието.

Евродепутатът коментира актуалната политическа ситуация в България, която доказва, че промяната трябва да бъде управлявана и институционализирана, а не използвана с популистки цели. Той подчерта, че в дългогодишната си история ДПС никога не е ставала жертва на популизма.

Панелисти в събитието бяха журналистът Валерия Велева, социалният антрополог доц. Харалан Александров и политологът Димитър Ганев, според които ролята на ДПС в политическия живот и евроатлантическата посока на България е неоспорима.

Специални гости на премиерата бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители, учредители, членове и симпатизанти на партията, както и представители на Младежко ДПС.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски