Илхан Кючюк на среща с външния министър на Северна Македония Буяр Османи
ноември 17, 2021
Илхан Кючюк почете паметта на 5-те загинали деца в родното им училище
ноември 27, 2021

Илхан Кючюк разговаря с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина

Евродепутатът на ДПС постави акцент върху диверсификацията на енергийните източници и намаляването на енергийната зависимост на ЕС

Илхан Кючюк проведе среща с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина. Във фокуса на разговора бяха европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна и отношенията на страната с ЕС, енергийната диверсификация в Европа и зелената трансформация.

„Категорично подкрепям по-тясното сътрудничество между ЕС и Украйна. Смятам, че най-добрият начин за успешна интеграция в Съюза е насърчаването на устойчив икономически растеж и подкрепа за зелена и цифрова трансформация.“, каза Кючюк на срещата с Олга Стефанишина.

Евродепутатът постави акцент върху диверсификацията на енергийните източници и намаляването на енергийната зависимост на ЕС. По думите му, за да има гаранция, че всяка държава ще получи газ, се изисква политическа воля, защото процесът е продължителен. Кючюк изрази готовност за по-задълбочено сътрудничество и необходимостта от съвместна работа между страните.

От своя страна вицепремиерът Олга Стефанишина изрази надежда за подкрепа в изграждането на евроатлантическо единство около задълбочаване на интеграцията на Украйна. Според нея това ще даде добър отговор на застрашаването на сигурността в региона.

Делегацията проведе редица срещи в Брюксел още с председателя на Еврокомисията – Урсула фон дер Лайен, европейският комисар по управление на кризи, Янез Ленарчич и евродепутати от групата на „Обнови Европа“.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски