Кючюк: Европа очаква от България редовно правителство
април 7, 2023
Илхан Кючюк: ЕС просперира благодарение на диалога и компромисите
април 26, 2023

Илхан Кючюк стана „Доктор хонорис кауза“ на ВУТП

Почетното научно звание се присъжда за особения му принос в развитието на образователното сътрудничество и утвърждаването на европейските ценности във висшето образование

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк бе удостоен днес с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„Пътят към изграждането на мостове между нас като нация минава през образованието и добрия пример, който дава университета. Образованието далеч надминава пределите на националното, създава и изгражда лидери. ВУТП е пример за доброто взаимодействие и партньорството между бизнеса и образованието. Вярвам в успеха на образованието, защото както беше казал Нелсън Мандела „Образованието може да промени света.“ Само образованите нации знаят къде да водят обществата си, затова да заложим на просветената нация и заедно да направим България страна с висока добавена стойност.“, каза Илхан Кючюк.

По думите на евродепутата тезата, че България е малка държава и Европа ни е далечна, е неприемлива.

„Днес в общество, в което разделителните линии все повече се затвърждават и на фона на всички предизвикателства, които стоят пред демокрацията, олицетворението на силното лидерство е търсенето на компромиси и диалог. Не може да продължаваме по същия начин да правим политика както досега, най-вече,  за да бъдем отговорни пред себе си. Аз не искам българските граждани да бъдат стигматизирани. Мястото на България да бъде в редовете на онези държави, които взимат решения. България има своите шансове и с подготвените кадри, с които разполага, има огромни възможности. Време е с всичко това да сътворим в шанс за страната си.“, каза още Кючюк.

На церемонията присъстваха редица представители на дипломатическия корпус,  представители на академичната общност, депутати и студенти.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски