Кючюк: Нужни са ясни правила за разгръщане на потенциала на филантропията
февруари 5, 2021
Кючюк пред македонското издание Press24 : Големият проблем между България и Северна Македония е състезанието по национализъм
февруари 11, 2021

Кючюк по време на дебатите в ЕП: Ваксинацията в Европа се забави

EP plenary session - The state of play of the EU's COVID-19 Vaccination Strategy

На проведения дебат в ЕП с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен , евродепутатите разискваха въпроси, свързани с напредъка на ваксинациите, доставките на ваксини на територията на ЕС и  прозрачността на договорите

В своето изказване евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Илхан Кючюк засегна темата с ваксинацията на европейските граждани като отчете добрите тенденции от миналата година, които обаче не се отнасят и за 2021г.

„Първата добра новина е, че имаше обща стратегия на Европейската комисия за закупуване на ваксини. Това беше правилната стъпка, защото противното би ни довело до ваксинационен национализъм. Втората правилна стъпка беше символиката, първите доставки да бъдат доставени по едно и също време на целия ЕС.”, заяви Кючюк.

Евродепутатът призна, че Европа се е забавила с ваксинацията на своите граждани и представи данни за сравнение с други държави и темповете им на ваксиниране.

„Само 3% от европейското население е ваксинирано. В сравнителен план: за САЩ е 9%, за Великобритания е 14%, за Израел – над 60%”, заяви  Илхан Кючюк по време на изказването си.

Според евродепутата вероятното забавяне се дължи на пропуски в договорите за производство и доставки, тъй като е нелогично ваксините, които се произвеждат в Европа да не остават на територията на Общността.

В заключение Кючюк призова за прозрачност, както и ясни отговори от отговорните органи, за да се възстанови доверието между европейските институции и европейските граждани.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски