Високо признание за Илхан Кючюк – получава наградата „Пламъкът на свободата“
ноември 2, 2022
Илхан Кючюк към младите хора: ЕС е конкурентна среда с възможности, които не бива да пропускаме
ноември 14, 2022

Кючюк участва в конференция на високо ниво за сигурност и енергетика в Букурещ

Кючюк призовава България и Румъния да започнат да развиват съвместни енергийни проекти в черноморски води с цел диверсификация

Лидерът на европейските либерали взе участие днес в конференцията „Енергетика и сигурност в региона на Черно море“, която се проведе днес в румънската столица Букурещ.

Акцентите по време на конференцията бяха стратегическото значение на Черно море, позицията на България и Румъния като членове на НАТО и Зелената сделка като заплаха за Русия.

„През последните години регионът се сблъска с предизвикателството на „баланса на силите“ по много динамичен начин, комбинирайки политически, военни, икономически и енергийни аспекти. От една страна присъствието на НАТО и ЕС в Черноморския регион промени геостратегическата ориентация на евроатлантическата общност; от друга, регионът традиционно е кръстопът между Европа и Азия, със силна амбиция на Русия да го контролира. Стратегическата позиция на България и Румъния може да допринесе за сигурността на Черно море и като солидни членове на НАТО да помогне за възпирането на руската агресия. Черно море трябва да бъде море на мира и да има голям търговски и транзитен потенциал за намаляване на енергийната зависимост от Русия.“, заяви Кючюк по време на конференцията.

Според Кючюк, Русия използва енергетиката като външнополитическо оръжие и печели от петролната и газовата криза. Войната, съчетана с недостатъчното предлагане от други източници са довели до сериозно покачване на цените, което засяга европейските потребители, въпреки въведените мерки от ЕС. Кючюк коментира значението на Зелената сделка, която според него е заплаха за Русия, а настоящата криза даде тласък за ускоряване на този преход и използването на възобновяема енергия. До 2030 г. 45% от енергийния микс в ЕС трябва да бъде възобновяема.

По думите му регионът на Черно море ще бъде ключов за установяването дали мирът и демокрацията ще надделеят, или репресиите и тиранията ще станат норма в евроатлантическото пространство.

На официална церемония след конференцията Илхан Кючюк бе отличен с наградата „Пламъкът на свободата“ от Института за свобода и демокрация. През годините такова отличие са получавали видни либерали и борци за свобода и демокрация.

В рамките на деня Кючюк проведе редица срещи на високо ниво в румънския парламент с представители на правителството.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски