Илхан Кючюк: Крайният национализъм е овластен в България и от това губим всички
октомври 13, 2017
Илхан Кючюк е финалист в международния конкурс “Иновации в политиката 2017″
октомври 24, 2017

Президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален: ДПС дава на България етнически мир

ДПС дава на България етнически мир. Това заяви президентът на Алианса на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ/ Ханс ван Баален при откриването на конгреса на Европейската либерална младеж /LYMEС/.

По думите на Баален политиците от Запад могат да се поучат от ДПС. Според него председателят на ДПС Мустафа Карадайъ дава демократична алтернатива и на консервативните, и на опозицията. Баален заяви, че Западните Балкани не могат да бъдат оставени сами. Той изрази задоволство от постигнатата договорка между Скопие и София и изрази надежда да има такава и между Скопие и Атина. Според Баален, щом една държава е покрила критериите за влизане в Шенген, то тя трябва да бъде приета.

Той изрази надежда на следващите европейски избори АЛДЕ да бъде на второ място. По думите му следващият председател на ЕК трябва да е млад човек. Млади либерали, не чакайте, ако имате възможност да вземете позиции, вземете ги, обърна се той към младежите на конгреса.

Нужно е активно включване на младите хора в политиката, подчерта Мустафа Карадайъ и допълни, че ДПС по традиция има специално отношение към младите хора. Той даде пример със сегашно ръководство на движението, което в голямата си част е било част от Младежкото ДПС. Младежите безспорно са нашето вдъхновение, а много пъти и нашия коректив, подчерта той.

Карадайъ отбеляза, че трябва всички да се обединят срещу враговете на европейските ценности. Трябва да противостоим на новите националистически идеи и движения, да се противопоставим срещу тяхното навлизане в политическото управление на нашите страни, отбеляза той. Ако България е част от демократична Европа, националистите не трябва да влизат в управлението, независимо че са в парламента, но на практика се получава друго – те са част от управлението, дори основната партия понякога им подражава, коментира Карадайъ. Колкото повече се отдалечаваме от базови ценности, толкова по-трудно ще намираме решения на проблемите в Европа, смята той.

Карадайъ призова младежите никога да не забравят, че основна ценност в дейността на политиците е човекът. Резултатът от нашата дейност трябва да е в полза на човека, подчерта той.

Европа трябва да се реформира, заяви председателят на Младежкото ДПС, евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк. Той изрази увереност, че България трябва да бъде водеща в тези реформи. Безалтернативно е включването на Балканите в ЕС, защото там живеят хора, които са европейци – по територия, по манталитет, по разбирането си за общност, от това има нужда Европа, каза още той.

(Източник БТА, 13.10.2017г)

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски